STAP 1 - VERZAMEL DE BENODIGDE MATERIALEN

  1. PVC Vloerlijm en kitstrijker
  2. Scherp afbreekmes of stanley mes
  3. Meetlint of rolmaat
  4. Afstandblokjes 6 mm
  5. Vloerroller

 

STAP 2 - DE VOORBEREIDING

Bewaar de planken minimaal 48 uur in een droge ruimte buiten het bereik van direct zonlicht, verwarmings- of koelbronnen in een horizontale positie. Zorg er voor dat de temperatuur in deze ruimte tussen de 15 en 25 graden is. Uiteraard is het van belang dat er voor een vlakke en stabiele ondergrond wordt gezorgd.

 

STAP 3 - MARKEREN

Begin de installatie door het midden van de ruimte te bepalen en markeer dit punt.

 

STAP 4 - METEN

Meet vanaf de zojuist gemarkeerde lijn aan beide kanten (links en rechts) 5,41 cm en trek hier een werklijn over gehele lengte van de ruimte (zie afbeelding 4).

 

STAP 5 - MAAK EEN START-V

Maak met twee planken een V-vorm en lijn de onderste hoek uit op de gemarkeerde lijn (zie afbeelding 5). Lijn de V uit met de beginmuur tegen het afstandblokje van 6 mm en verlijm deze planken. Een goede uitlijning van deze start-V is van cruciaal belang voor de verdere installatie.

 

STAP 6 - MIDDELSTE RIJ

Leg de middelste rij vanaf de start-V en lijn deze uit met de werklijn. Zorg er voor dat alle planken goed op elkaar aangesloten zijn voor een recht visgraat-patroon.

 

STAP 7 - VOLGENDE RIJEN

Werk verder aan de volgende rijen, nu beginnend op de muur waar je zojuist bent geindigd. Herhaal dit tot je het andere uiteinde van de ruimte weer hebt bereikt.

 

STAP 8 - LAATSTE RIJ

Bij de laatste rij die je gaat leggen meet je de planken op tot aan de muur vanaf de lange zijde van de rij die er ligt (zie afbeelding 8). Snij de plank op maat en zorg dat er een afstandsblokje tussen past.

 

STAP 9 - AFRONDEN

Rond het leggen van de vloer af door de planken op maat te snijden voor de nog lege ruimtes tussen de begin- en eindmuur. Zorg ook hier voor voldoende ruimte (6mm) tussen plank en muur.

 

STAP 10 - ROLLEN MAAR

Nadat de laatste planken zijn gelegd maak je de vloer stofvrij en gebruik je een vloerroller van minimaal 50 kg om de lijm te fixeren. Na ongeveer 8 uur kun je de ruimte inrichten. Veel plezier gewenst van jouw nieuwe visgraat vloer! Deel je het eindresultaat met ons?