STAP 1 - VERZAMEL DE BENODIGDE MATERIALEN

  1. Meetlint of rolmaat
  2. Afkortzaag
  3. Stootblok
  4. Rubber hamer
  5. Afstandblokjes 6 mm

 

STAP 2 - DE VOORBEREIDING

Bewaar de planken minimaal 48 uur in een droge ruimte buiten het bereik van direct zonlicht, verwarmings- of koelbronnen in een horizontale positie. Bij het leggen van de vloer wordt aangeraden om planken uit meerdere dozen te mixen voor een gelijkmatige verdeling van kleuren en tinten. Uiteraard is het van belang dat er voor een vlakke en stabiele ondergrond wordt gezorgd.

SPC-vloeren zijn zeer geschikt voor het leggen over vloerverwarming. Wat wel belangrijk is, is dat de dekvloer over de vloerverwarming minimaal 13 millimeter dik moet zijn. De verwarming zelf kan ook niet op extreem hoge temperaturen ingesteld worden, het vloeroppervlak mag maximaal 29 graden worden.

 

STAP 3 - SORTEREN

Er zijn twee verschillende soorten planken, gemarkeerd als A en B, om het visgraatpatroon te installeren. Sorteer deze planken per type. Je kunt deze ook herkennen aan de positie van de groef.

 

STAP 4 - STARTEN

Begin de installatie in de buurt van een muur door een start-V te maken. Steek plank B met de lange  kant in de groef aan de korte zijde van plank A (zie afbeelding 4). Druk plank B naar beneden en zorg dat de start-V zijn vorm behoudt.

 

STAP 5 - VERLENG DE START-V

Verleng de start-V met de A- en B-planken om zo de eerste rij tot de andere muur af te maken. Lijn de eerste rij uit voordat je de laatste plank tegen de muur plaatst.

 

STAP 6 - EERSTE RIJ

Meet de laatste plank op tot aan de muur en snij deze op maat (zie afbeelding 6). Maak deze eerste rij af met de ingekorte plank. Zorg ervoor dat er een ruimte van 6 mm tussen plank en muur is. Het gebruik van een afstandsblokje wordt aangebevolen.

 

STAP 7 - TWEEDE RIJ

Begin de tweede rij door eerst alle A-planken van links naar rechts te leggen, plaats vervolgens de B-planken van links naar rechts (zie afbeelding 7). Plaats nu nog 4 volledige rijen. Zorg dat deze perfect vast zitten en gebruik eventueel een rubber hamer en stootblok.

 

STAP 8 - INKORTEN

Zet de planken vast met tape en teken deze evenwijdig af aan de startmuur. Kort de planken in en schuif de gemonteerde planken met een tussenruimte van 6 mm tegen de beginmuur. De overgebleven planken worden straks in de laatste rij weer gebruikt.

 

STAP 9 - AANLEGGEN

Ga door met het leggen van de volgende rijen door eerste de A-planken en dan de B-planken van links naar rechts te leggen. Stop wanneer je de andere kant van de ruimte hebt bereikt.

 

STAP 10 - FINISHING TOUCH

Rond het leggen van de vloer vervolgens af door de overgebleven planken uit stap 8 te plaatsen. Kort ze indien nodig af. Nu kan de ruimte ingericht worden. Veel plezier gewenst van jouw nieuwe visgraat vloer! Deel je het eindresultaat met ons?