Rekenhulp Vlonderplanken

 

Vlonderterrassen worden vaak in de tuin gelegd, aansluitend aan de woning of elders in de tuin om een apart plekje te creëren. Ook kunnen de vlonderterrassen gelegd worden onder een overkapping, in een serre of op balkons en dakterrassen.

 

All-in pakket
De vlonderplanken dienen “zwevend” gemonteerd te worden, wat wil zeggen dat er haaks onder de vlonderplanken onderbalken geplaatst dienen te worden waarop de vlonderplanken gemonteerd worden. De vlonderplanken liggen niet strak tegen elkaar aan, door middel van de montageclips is de ruimte tussen de vlonderplanken ongeveer 5 millimeter en worden de vlonderplanken op de onderbalken vast gelegd.

 

Deze materialen zitten in een All-in pakket, waarmee een vlonderterras gemaakt kan worden. In deze all-in pakketten zitten voldoende vlonderplanken, onderbalken, montageclips en schroeven om vlonderterrassen te leggen die niet in een repeterend patroon of verband komen te liggen. Het is mogelijk om de verschillende afmetingen vlonderplanken te combineren bij het bestellen. Het is echter aan te raden om zo veel mogelijk vlonderplanken van dezelfde lengte nemen, dit in verband met mogelijke kleine kleurverschillen.


Wil je een vlonderterras leggen van 3,5 x 5 meter en enkel hele vlonderplanken leggen over 3,5 meter met lengtes van 4 meter, dan is er 4 x 5 = 20m2 nodig van het all-in pakket met de 4 meter vlonderplanken.

 

Patroon
Wordt het te leggen vlonderterras langer of breder dan de langst mogelijk vlonderplank? Dan zal er een repeterend patroon/verband gelegd moeten worden. Het is niet verstandig om het vlonderterras in wildverband te leggen – zoals een laminaatvloer – zodat de naden op willekeurige plekken in het vlonderterras komen te liggen. Dit omdat je anders niet uitkomt met de onderbalken plus dat het vrij druk kan ogen.

Door de vlonderplanken doormidden te zagen (of anders) of andere lengtes te combineren, is het mogelijk om vrij efficiënt te bestellen.


 

Extra onderbalken
De kopse kanten van de vlonderplanken dienen ondersteund te worden met elk een aparte onderbalk en ook hieraan worden vastgemaakt. Wanneer er in patroon/verband gelegd gaat worden, heb je naast het aantal m2 aan all-in pakket ook nog aanvullend extra onderbalken nodig.

 


 

Randafwerking
Kijk je nadat het vlonderterras ligt tegen de kopse kant of zijkant van het vlonderterras aan, dan is het wel zo mooi om dit af te werken met bijpassende randafwerking. Op de punten waar het vlonderterras tegen een schutting, border of andere opstaande randen ligt dan is het niet nodig om hier de randafwerking te monteren.

  

Worteldoek
Wordt het vlonderterras over aarde of grond gelegd, dan adviseren wij om onder het vlonderterras worteldoek te plaatsen. Op deze manier geef je onkruid geen kans om tussen de vlonderplanken door te groeien.

 

Granulaattegels
Wordt het vlonderterras op het balkon of dakterras en ligt hier als ondergrond bitumen dakbedekking (dakleer), dan zijn er granulaattegels nodig om het bitumen te beschermen. Ook wanneer het vlonderterras op een betonnen dakbedekking komt te liggen is het verstandig om de granulaattegels te nemen. Op deze manier wordt de afwatering namelijk niet gehinderd door de onderbalken.

 

Losse onderdelen
Naast de all-in pakketten verkopen wij alle onderdelen ook los per stuk. Mocht je bijvoorbeeld reeds beschikken over (voldoende) onderbalken, dan kan je enkel de vlonderplanken en clips bestellen. Ook kunnen de losse onderdelen bijbesteld worden naar de all-in pakketten.