Montage modulaire tuinschermen

Ga niet te snel van start met het plaatsen van de schutting maar zorg voor een goede voorbereiding. Een goed begin is de helft van het werk!

 

WAT HEB IK NODIG?

 

STAP 1 - OPMETEN

Meet de totale lengte van de te plaatsen schutting op. Dit kan met een rolmaat of bijvoorbeeld een landmeter. Bereken het totaal aantal benodigde tuinschermen door de lengte te delen door 187 - 180 centimeter voor het scherm en 7 centimeter voor de tuinpaal. De uitkomst afgerond naar boven is het aantal benodigde tuinschermen. Het kan ook handig zijn om een tekening te maken van de situatie.

Stap 1 modulair tuinschermen

 

 

STAP 2 - UITMETEN

Bepaal de plaats waar de eerste tuinpaal moet komen en meet vanuit dat punt verder om zo de posities van de andere tuinpalen te bepalen. Met een touwtje kan je er voor zorgen dat de tuinpalen netjes in een lijn staan. Dit touw dien je vanaf de eerste paal tot aan het verste punt te spannen.

TIP: Plaats nooit direct alle tuinpalen in een keer in de grond. De kans is aanwezig dat je een meetfout maakt en hierdoor opnieuw moet boren/graven.

Stap 2 modulair tuinschermen

 

 

STAP 3 - TUINPALEN PLAATSEN

De tuinpalen zullen ongeveer 1/3e van de lengte in de grond moeten. Het gat voor de tuinpalen kan gegraven worden met een schep of een grondboor. Plaats de tuinpaal in het zojuist gegraven gat en veranker deze eventueel met Paal-Vast (extra accessoire) of met een zak snelbeton uit de bouwmarkt.

Het is belangrijk om de tuinpalen op de juiste afstand van elkaar te plaatsen, zodat de tuinschermen er telkens netjes tussen passen met een halve centimeter speling. Hiervoor kan een hulp-lat van 184 centimeter gebruikt worden om te meten tussen het hart van de palen, voor zowel beneden als boven.

In houtcomposiet zit hout verwerkt, houd er daarom rekening mee dat er aan beide kanten van de plank in de sleuf van de Modulair tuinpaal een halve centimeter ruimte nodig is voor het krimpen en uitzetten van de planken. Vandaar de hulp-lat van 184 centimeter.

Indien er gekozen wordt om de paal te verankeren met Paal-Vast of snelbeton zal er goed gecontroleerd moeten worden of deze nog steeds waterpas staat en of de tussenruimte van de palen nog goed is. Paal-Vast en snelbeton is gemiddeld met 15 minuten uitgehard.

Houd wat werkruimte over rondom om de paal, zodat je zonder problemen de meegeleverde stoppers in de paal kunt schroeven (Er dienen voor het monteren van de stoppers zelf zelftapschroeven aangeschaft te worden). Deze moeten waterpas uitgelijnd worden ter ondersteuning van de onderste plank.

Stap 3 modulair tuinschermen

 

 

STAP 4 - TUINSCHERMEN PLAATSEN

Elke plank heeft een andere structuur. Voor een natuurlijke uitstraling is het van belang dat de planken uit verschillende pakketten worden gemixt. Tijdens de montage kunnen de planken willekeurig tussen de palen worden geschoven. Als laatst monteer je bovenop de laatste plank het meegeleverde U-profiel ter afwerking. Dit U-profiel wordt vastgeklemd onder de afdekkapjes aan de bovenkant van de tuinpaal.

Bestaat de schutting alleen uit planken, vul dan tot boven aan en ga verder naar stap 6.

Modulair tuinschermen stap 4

 

 

STAP 5 - ACCESSOIRE PLAATSEN

Plaats het meegeleverde aluminium H-profiel boven de plank waar je de LED strip wilt hebben en volg de in de koker meegeleverde instructies voor het aansluiten. Sluit de LED strip boven af met het meegeleverde afdekprofi el en bouw je tuinscherm verder op.

Stap 5 modulair tuinschermen

STAP 6 - OVERIGE TUINSCHERMEN

Als het vorige tuinscherm goed tussen beide palen is gemonteerd kan de volgende geplaatst worden. De eerste paal voor het volgende scherm staat al, de tweede plaats je met behulp van de eerder genoemde hulp-lat op dezelfde afstand. Werk zo verder tot het laatste tuinscherm en vergeet tussendoor niet om een bak koffie te nemen!

Stap 6 modulair tuinschermen

 

 

STAP 7 - LAATSTE LOODJES

Het laatste tuinscherm zal ingekort moeten worden. Dit kan vrij gemakkelijk gedaan worden door middel van de schuttingplanken in te korten met bijvoorbeeld een afkortzaag, waarna deze tussen de palen geschoven kan worden.

Let op: Wanneer er bij het plaatsen van de tuinschermen geen rekening wordt gehouden met de krimpvoeg tussen de kopse kanten van de planken en het hart van de tuinpaal, zal de garantie komen te vervallen. Watervlekjes kunnen in sommige gevallen voorkomen en vooral opvallen bij de lichtere composiet kleuren, echter zullen deze binnen afzienbare tijd vanzelf verdwijnen.

Stap 7 laatste loodjes

 

 

Mocht je er niet uit komen, neem dan contact op met onze klantenservice. Wij helpen je graag op weg!